torsdag 2 oktober 2014

Bok- och Biblioteksmässan, Göteborg

Bok- och Biblioteksmässan är alltid sista helgen i september. I år firar den 30-årsjubileum och för 30 år sedan var antalet besökare 5000 och nu så kommer gott och väl 100 000 besökare under 4 intensiva dagar. En klar succé och en inrättning, älskad och hyllad av så många bok- och litteraturälskare.

Stefan och jag gick till Bokmässan på söndagen. Stefan skulle samla in pengar för Rotary i tre timmar och syftet med detta var att få in pengar till poliovaccin. Det fina var att för varje 20-lapp som Stefan med flera fick så bidrog Bill och Melissa Gates med två tjugolappar till, vilket räcker till ett stort antal vaccinationer. Stefan gjorde som alltid ett entusiastiskt jobb och fick in åtskilligt med slantar.

Men jag var denna dag mera inriktad på annat och det absolut första jag ville se och känna på, var en klump glaciäris, 2 000 år gammal, från Salajeknaglaciären i Arjeplogsfjällen. Av den rejäla klumpen var det inte så mycket kvar men ändå var det ju otroligt att den klarat mässvärmen i 4 dagar. Glaciäris är tydligen mycket tätare än vanlig is.
Glaciärisen i sin låda och fotografen Maria Söderberg. Maria är initiativtagar till
denna isflytt och har med egna ögon under några år sett Salajeknas is krympa.



Syftet var förstås att väcka debatt och ge människor kunskap om att Salajekna har krympt med en km på 100 år. Detta minner mig om att jag för ett tag läste att visserligen smälter isen uppe vid Nordpolen men Sydpolens is växer i omfång av olika anledningar. Men frånsett detta, det kan aldrig vara fel att minska på utsläpp och föroreningar. Att däremot inte göra det, kan vara gruvligt fel!





Hälsa och livsstil, alltid intressant och på deras scen skall Karin Björkegren-Jones, min första yogalärare prata om ansiktsyoga och dess inverkan på hy och annat och har skrivit en bok om detta. Hon berättade också att yoga hjälpt henne genom hennes bröstcancersjukdom. Genom att yoga nästan varje dag kunde hon stå emot smärta och behålla fokus och mening i livet. Härligt nog ser Karin verkligen nu ut som hälsan själv.
Avspänt samtal på scenen med en veteran från morgonsoffan
i TV 1, Marianne Rundström
Karin Björkegren Jones signerar sin bok åt intresserad mässbesökare
Ett av skälen till att vara mässbesökare på söndagen är att då kan man bara slinka in på seminarierna i föreläsningssalarna. Den första jag hade spetsat in mig på var "Om barns självkänsla och vuxnas ledarskap". Petra Krantz Lindgren hade skrivit en bok om detta och i sin presentation började hon med att berätta om sin dotter, Frida, 8 år.
Frida och hon hade pratat om att dom älskade varandra jättemycket och så frågade Petra sin dotter om hon älskade sig själv. Ja, svarade Frida, men när du är arg på mig så är det svårt för mig att älska sig själv.
Boken heter "Med känsla för barns självkänsla"

Petra tror att det viktigaste vi kan göra för att ge våra barn och barnbarn självkänsla är att tala om för dom "att du duger - som du är"! Att ge positiv, ovillkorlig uppskattning bara för att du är du!
Varför så viktigt med en god självkänsla? Kanske för att det ger så mycket mera, såsom mod, självständighet, civilkurage och självrespekt.
Vad kan då behövas i en relation mellan barn och vuxna? Kanske intresse för varandra, likvärdighet, behov av varandra och empati, respekt och ärlighet. Hur ska vi då möta barnet? Jo, med respekt för den människa hon är och inte för det hon har eller det hon gör. Visst låter väl detta klokt!

Två tips, som speglar detta -
istället för att som vi så ofta gör, bara säga att en teckning är fin så istället med intresse fråga:
hur tänkte du nu, vad är detta för ett hus, vem bor där, vad är det för en liten figur i hörnet och vips, så får man reda på så mycket mera och får vara med och dela en annan värld, viktig för en liten människa.

Eller, ställ oväntade frågor och du kan få reda på många saker och med det bättre förstå och bättre respektera ett barns uppfattningar om sin värld. Fråga tex "Tänk om man bodde i ett hus gjort av maränger, hur skulle det vara?"
Man kan gå in på Petras hemsida och läsa om många klokheter, www.petrakrantzlindgren.se

Världen är onekligen intressant. Per Schlingman, en av personerna bakom Nya Moderaterna, och Kjell A Nordströms, professor i ekonomi på Handeshögskolan i Stockholm, har skrivit en bok "Urban Express" om sitt framtidsperspektiv - Framtiden tillhör kvinnorna och storstäderna!
Deras seminarium var välbesökt, dom var ett gott radarpar och raljerade friskt runt hur mänsklighetens och civilisationens närmaste framtid ser ut. Dom andades en orolig optimism nför framtiden
Lite suddiga herrar, som andades en "orolig optimism" inför framtiden.

Världen utvecklas och mår bra, vi lever längre, fattigdomen minskar, utbildningsnivån höjs och vi väljer mer och mer att bo nära varandra, i stora städer. Schlingman och Nordström tror att väldens befolkning kommer att samlas i 600 stora städer i världen och städernas betydelse kommer att öka. De myntar uttrycket "ensam tillsammans", vi behöver varandra, men ändå inte, med dagens utbud av datorer, ipads, telefoner etc. För 100 år sedan bodde 90 % på landet och 10 % i staden, nu är det tvärtom.

Kvinnorna är fler än männen, utbildar sig mera och flyttar till staden före männen. Kvinnorna lever dessutom längre. 80 % av studerande på juristlinjen är tjejer och tjejerna dominerar de högre utbildningarna. Vi går mot en säker kvinnlig dominans, alltså "girlpower", och vi går mot större städer. Kan kvinnor göra världen till en bättre värld, ja, det vill jag gärna tro på! Kommunikation istället för krig, långsiktiga och fredliga lösningar för en hållbarare och människovänligare värld! Det tycker jag vi kan hoppas på!

Men nu åter till böckernas värld, tuffa Annika Lantz, har skrivit en ny bok, "Det elfte budet" och den ska jag läsa! Den handlar om en en ung arkeologistuderande, Mlissa, som hittar en stentavla, vid en utgrävning i Jordanien. Tavlan har ett mycket tydligt budskap, "Må kvinnan styra".
Annika, snabb i munnen och färgstarkare än dom allra flesta!






En tvättäkta satir om vårt samhälle och självklart ett inlägg i vår allid så aktuella och levande jämställdhetsdebatt.











Den 7 juli 2014 spelade Håkan Hellström på Ullevi inför 69 349 glada och entusiastiska fans, ett publikrekord av ett otroligt slag! Se dessa otroliga bilder.
Världen är din, Håkan!

69 000, så ofantligt mycket människor, som alla bara älskar Göteborgs meste Göteborgare,

Detta är fångat i en fotobok, gjord av musikjournalisten Gradvall och fotad av prisbelönte fotografen Paul Hansen, så många otroligt starka bilder!

Det var lite tunnare med både helt vanliga människor och med kändisar denna söndag, tyckte jag allt. Å andra sidan kunde man med riktigt stort nöje lätt ta sig fram i vimlet. Helt plötsligt står Per Gessle där och låter sig glatt fotograferas. Per har skrivit en bok, som heter "Texter, klotter och funderingar", som handlar om hantverket bakom textförfattandet, om musikaliska förebilder och om sina inspirationskällor.
Per Gessle, förtröttas inte, låter sig glatt fotograferas
Den här tjejen heter Susanne Macfie och har skrivit en bok, som heter Vilda Våghals och denna Vilda ser ut precis som vårt barnbarn Vilda med stort lockigt hår. Jag tror dom är ganska lika och vår Vilda ska få en bok om Vilda Våghals, så får vi diskutera detta.
Susanne MacFie berättar att hennes Vilda är glad, snäll, försöker göra
rätt men ibland blir det fel, stark och orädd.









Barn- och ungdomsavdelningen på mässan är väl tilltagen. Här hittar jag Mamma Mu pussel till Viola och till Viggo en spännande bok om när det kom tjuvar till skolan.
På Ung Scen hittar jag Elsa Billgren, ung modebloggare, som älskar vintage, som bloggar och skriver böcker. Hon äger inga långbyxor och är precis som i dag alltid klädd i kjol. Mysig frispråkig tjej med mycket åsikter.






Färgstark Elsa till vänster, väntar på att komma upp på scen









Intill ligger också avdelningen för serier, fantasy och science fiction och här är det alltid massor med folk. Det surrar av ljud och unga människor bara myllrar överallt.












Sist, men inte minst, träffar jag på kocken Leif Mannerström, som på GPs scen, pratar om sina två nya kokböcker, Mästarnas menyer och Färs.
En frodig Mannerström hyllas av en matglad supporter, som
håller med om kritiken av de gamlas mat.






Samtidigt passar han på att vädra sin ilska över den urusla mat, som många gamla människor får att äta. Dålig potatis, som luktar gammalt (ska det vara så svårt att koka lite potatis?) och slemmiga såser, ofta tillagade av människor med totalt ointresse för mat.
Självklart finns det undantag men alltför många gamla svälter pga för dålig mat.

Folklivet!
Tack snälla Bokmässan för en trevlig dag! Det var kul som vanligt men lite för mycket söndagsfrid, så nästa år blir det lördagsbesök igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar